Tieners

TIENERYOGA

Tieneryoga is voor tieners vanaf de brugklas tot ongeveer 18 jaar, afhankelijk van de ontwikkeling. In deze periode verandert er natuurlijk heel veel. Andere school, klasgenoten, werk, regels en dan hebben we het nog niet over de lichamelijke kant. De tieners gaan zichzelf en de wereld ontdekken en gaan op zoek naar een eigen identiteit. Ze willen zichtzelf zijn en hun eigen leven en toekomst bepalen. Alhoewel dit een prachtige tijd is, de wereld ligt aan hun voeten, kan het ook een periode zijn van onzekerheid wat betreft uiterlijk en gedrag. Het gaat om aanpassen, acceptatie, mee willen doen, afwijzing en keuzes maken. Soms is het ook angstig om vertrouwde dingen, (ouderlijk huis, kind zijn, vriendinnen) los te moeten laten.

Daarnaast moeten ze tegenwoordig veel, niet alleen worden er prestaties op school verwacht, ook wordt er een lawine van informatie en keuzemogelijkheden over ze heen gestort. De hele dag door kan men zich vermaken met televisie, computer en mobiel. Er zijn tieners die een druk leven prima aankunnen, maar er is ook een grote groep voor wie dat niet geldt. Stress uit zich vaak in lichamelijke klachten en een negatief zelfbeeld. Rusteloosheid, hoofd- of buikpijn en slecht humeur zijn niet uitzonderlijk. Deze tieners kunnen zich moeilijk afsluiten voor alle prikkels en zijn zich niet meer bewust van hun eigen lichaam. Het is van belang, dat jongeren zich bewust worden van zichzelf, de invloeden van buitenaf en de wereld waarin ze leven. Het doen van yoga kan ze daarbij helpen.

Een yogales voor tieners lijkt qua opbouw op een kinderyogales. Echter er wordt meer aandacht besteedt aan de asana’s dan met kinderyoga, verder wordt er al een stapje gemaakt naar de volwassenyoga door o.a. de leefregels van yoga te bespreken.

Dit alles in begrijpelijke taal en aangepast aan de leeftijd van de tieners. Er komen thema’s voorbij die passen bij hun belevingswereld. Dit kunnen bijvoorbeeld vriendschap en dankbaarheid zijn. De kinderen krijgen de gelegenheid om zelf een thema aan te dragen, de betrokkenheid en waardering wordt op deze manier bevorderd.

Met behulp van eenvoudige vormen van discipline en zelfbeheersing, gevolgd door lichamelijke en geestelijke oefening vormt yoga de weg om de gedachten geleidelijk tot rust te brengen.

Verder is er tijdens de yogales tijd voor visualisatie, massage, meditatie, kringgesprekken en creativiteit. Daarnaast geldt ook hier: Het is goed zoals je bent en … yoga is vooral leuk om te doen.

Ik merk dat er in de tienergroep een grote mate van vertrouwen is. Hierdoor ontstaan mooie vriendschappen.