Kinderen

KINDERYOGA

Kinderyoga wordt gegeven aan kinderen van 4 tot 12 jaar. Tijdens de les is er geen strijd of competitie. Voor veel kinderen is dit het begin van ontspanning omdat erop school en/of tijdens sporten vaak een vorm van competitie is. Ben je niet goed genoeg dan lig je er gauw uit of wordt je in een “speciaal” groepje ingedeeld. Bij yoga is dat anders, iedereen doet zijn eigen best. Er is bij de kinderyoga een regel “je komt met een 10 en gaat altijd met een 10 naar huis”. Wanneer de kinderen dit horen zie je ze letterlijk een zucht van verlichting slaan. Dit is een duidelijk teken dat kinderen vaak onder druk staan. In de les ervaren de kinderen stilte, voelen ze hun lichaam en leren bewust te zijn van spanning en ontspanning.

Kinderyoga is een ontspannen bezigzijn voor alle kinderen maar kan een extra gunstig effect geven bij kinderen met problemen op het gebied van o.a. concentratie, ademhaling, motoriek, slapen, buikpijn, hoofdpijn en zelfvertrouwen.

Een kinderyoga les bestaat uit verschillende onderdelen:

Stiltemoment: De les begint met een moment van stilte. Het is prachtig om te ervaren dat deze momenten steeds langer worden, zelfs bij de jongste kinderen.

Vertelronde: Ieder kind krijgt de gelegenheid om iets te vertellen wat hem of haar bezig houdt, soms leuke en soms vervelende gebeurtenissen. Dit is heel waardevol omdat de kinderen veel bij elkaar herkennen, hierdoor ontstaat er gauw een sfeer van vertrouwen.

Yoga houdingen: De asana’s nemen een belangrijke rol in tijdens de les. Dit zijn vaak dezelfde als bij de volwassenyoga. Doordat de yogahoudingen bij kinderyoga andere namen hebben, zoals de leeuw, de danser en de vis spreekt dit kinderen meer aan. Het gaat bij het doen van de oefeningen niet om perfectie maar om de rust tijdens de uitvoering. De kinderen kunnen ook zelf met ideeën komen, zo ontstaan er tijdens de les steeds weer nieuwe yogahoudingen. We doen ook partneroefeningen. Dit vraagt om vertrouwen en samenwerking.

Massages: Dit wordt meestal in 2-tallen gedaan, soms met de hele groep. Dit zijn massages over de kleren heen en is een favoriet onderdeel bij de kinderen.

Visualisaties: Tijdens dit onderdeel liggen de kinderen op hun matje in ontspannen houding. Er wordt een verhaaltje voorgelezen en de kinderen “zien” dit verhaaltje in hun hoofd. Hun fantasie wordt gestimuleerd. Vaak zit er een diepliggende boodschap in dit verhaal verborgen.

Creativiteit: Aan het eind van de les is er vaak een tijd voor een stukje creativiteit, aansluitend aan de visualisatie en het thema van de les.

De les wordt aangevuld met zintuigoefeningen, yogaspellen, dans en muziek.